facebook
^ Terug naar boven

 • 1 Bier brouwen
  Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog.
 • 2 Wilt U zelf bier gaan brouwen.
  Bij ons bent U daarvoor aan het goede adres. Bier brouwen is namelijk eenvoudiger dan U denkt.
 • 3 Bier proeven
  Bier proeven doen we in de breedste zin van het woord.
 • 4 Praten over het brouwen van bier.
  Tijdens de clubavonden die altijd de eerste woensdag van de maand plaats vinden kan elk probleem van het brouwen uitgebreid besproken worden.
 • 5 Kwaliteit.
  We kunnen met recht zeggen dat de kwaliteit van de bieren elke clubavond weer een revelatie is.

D.A.B. de Wortketel.

Bier brouwen en proeven.

  
  

Het verschil tussen bier en pils/pilsener.

Regelmatig wordt ons via ons e-mail de vraag gesteld wat het verschil is tussen bier en pils. Eigenlijk kunnen we hier heel kort over zijn.

Alle pils is bier, maar niet alle bier is pils.

Wellicht is dit voor de meeste mensen toch iets te kort, vandaar dat we er iets dieper op ingaan. Ik hoop dat ik aan de hand van een korte vergelijking met auto's het verschil duidelijk kan maken.We kennen vele automerken en al deze merken produceren verschillende types. Zo kennen we de sedan, mpv, cabriolet, stationwagon en de coupe. Dit zijn weliswaar allemaal verschillende types, toch zijn het allemaal auto's. Met bier is het niet veel anders. Ook hier kennen we verschillende types. Zo kennen we bijvoorbeeld oud bruin, tripel, dubbel, witbier, stout, ale, weizen, porter en nog veel meer. Tevens kennen we ook een type wat we pils of pilsener noemen. Allemaal zijn het verschillende types, maar het is allemaal bier. Alle types hebben zo hun eigen karakter. Zo staat pils of pilsener er om bekend dat de geur neutraal tot iets zwavelig is. De smaak is bitter, moutig tot zoet en het mondgevoel is iets samentrekkend. De nasmaak is bitter, hoppig en droog en blijft lang hangen. (bron smaakomschrijving pils: Bier Typen Gids, referentiegids voor bierliefhebbers, keurmeesters en brouwers door Derek Walsh isbn 90 215 3612 9)

 

12_bieren

 

 

Als je naar een autodealer gaat en je zegt dat je een auto wilt kopen dan vraagt de autoverkoper (nadat hij gezegd heeft dat je zulke leuke kinderen hebt) aan welk type auto je zit te denken. Gaan we echter naar het café en bestellen we een biertje dan wordt ons (zeker in Nederland) direct een pilsje voorgezet. Eigenlijk zou de café houder je moeten vragen wat voor biertje je dan wel wilt drinken. Een witbier, een tripel, of bijvoorbeeld een pilsje. Nu je het voorgaande weet zou je natuurlijk in het café ook meteen dat kunnen bestellen wat je hebben wilt. Dus als je een pilsje wilt, dan vraag je niet om een biertje maar om een pilsje en wil je een tripel dan vraag je om een tripel. Ik hoop dat het verschil, en de overeenkomst, tussen bier en pils nu duidelijk is. Kort gezegd.

Alle pils is bier, maar niet alle bier is pils.

Welkom bij de wortketel

Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog. Het is wél een kunst die iedereen kan leren en waar iedereen van kan genieten. "D.A.B. De Wortketel" is het Drentse gilde van amateur bier-brouwers en bierproevers. Het doel van het gilde is om het zelf brouwen en proeven van bier als prettige hobby uit te dragen.

Lees meer...

Agenda

1 mei 2024, 20:00
Wedstrijd klasse A
3 juli 2024, 20:00
Vakantiebijeenkomst, vrije inloop
7 augustus 2024, 20:00
vakantiebijeenkomst, vrije inloop
4 september 2024, 20:00
Wedstrijd vrije klasse
2 oktober 2024, 20:00
Wedstrijd klasse B
4 december 2024, 20:00
Wedstrijd klasse D
8 januari 2025, 20:00
Nieuwjaarsreceptie
5 februari 2025, 20:00
Jaarvergadering.
Copyright © 2018. Drentse Amateur Bierbrouwers Vereniging  Alle rechten voorbehouden.