facebook
^ Terug naar boven

  • 1 Bier brouwen
    Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog.
  • 2 Wilt U zelf bier gaan brouwen.
    Bij ons bent U daarvoor aan het goede adres. Bier brouwen is namelijk eenvoudiger dan U denkt.
  • 3 Bier proeven
    Bier proeven doen we in de breedste zin van het woord.
  • 4 Praten over het brouwen van bier.
    Tijdens de clubavonden die altijd de eerste woensdag van de maand plaats vinden kan elk probleem van het brouwen uitgebreid besproken worden.
  • 5 Kwaliteit.
    We kunnen met recht zeggen dat de kwaliteit van de bieren elke clubavond weer een revelatie is.

D.A.B. de Wortketel.

Bier brouwen en proeven.

  
  

Berekenen alcoholpercentage

Het alcoholgegalte kan op verschillende manieren berekend worden (met enigszins verscillende antwoorden).
Een simpele berekening is:

Begin SG - eind SG x 0,136 + 0,3 = alcoholpercentage

Bijvoorbeeld 1070 - 1010 = 60 x 0,136 = 8,16 + 0,3 + 8,4%.

In het Amerikaanse tijdschrift voor hobbybrouwers Zymurgy stond destijds een berekening met een aantal factoren. Deze waren afhankelijk van het begin s.g. (soortelijk gewicht).

De factor voor begin s.g. 1,040 is 7,4
De factor voor begin s.g. 1,060 is 7,2
De factor voor begin s.g. 1,080 is 7,1
De factor voor begin s.g. 1,100 is 7,0
De factor voor begin s.g. 1,120 is 6,9

De berekening van alcohol in volume % is dan:

(Begin s.g. x 1000)-(Eind s.g. x 1000) gedeeld door de factor.

Dus bier met begin s.g. van 1,040 en eind s.g. van 1,012 heeft dan:

(1,040x1000)-(1,012x1000)/7,4 =3,78 vol.% alc. Met nagisting op fles komt daar ca. 0,4 % bij (met ca. 8 g suiker per liter). Afgerond 4,2 %

Een nauwkeurige methode om het % alcohol te bepalen gaat als volgt: 100 gram (nauwkeurig afgewogen) ontkoolzuurd bier wordt gedestilleerd. Het destillaat en het residue worden beide tot het oorspronkelijk gewicht weer met gedestilleerd water aangevuld. Dan wordt het s.g. nauwkeurig bepaald (met pyknometer). Zie ook: http://home.online.nl/jnaikema/analysemethodes.htm#stamwort

Vervolgens kunnen in tabellen en met een formule het oorspronkelijk s.g. van het stamwort en het alcoholgehalte van het bier berekend worden.

Tegenwoordig wordt meestal van een (duur) apparaat (Anton Paar) gebruik gemaakt. 

 

Welkom bij de wortketel

Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog. Het is wél een kunst die iedereen kan leren en waar iedereen van kan genieten. "D.A.B. De Wortketel" is het Drentse gilde van amateur bier-brouwers en bierproevers. Het doel van het gilde is om het zelf brouwen en proeven van bier als prettige hobby uit te dragen.

Lees meer...

Agenda

7 oktober 2020, 20:15
wedstrijd klasse B
4 november 2020, 20:15
Gildeavond
2 december 2020, 20:15
competitie klasse D
Copyright © 2018. Drentse Amateur Bierbrouwers Vereniging  Alle rechten voorbehouden.