Dit is het recept voor het maken van 500 ml voedingsbodem, die gebruikt kan worden voor de giststarter. Deze hoeveelheid is voldoende om 20 à 25 l wort aan het gisten te brengen.
Tijdsduur: 30 minuten
Benodigdheden
Werkwijze:
Aan deze voedingsbodem kan dan de gist toegevoegd worden.
Zorg er voor dat de gist nog actief is wanneer deze aan het wort wordt toegevoegd. Dit houdt in dat de giststarter 2 tot 3 dagen van te voren moet worden aangemaakt. De gist kan eventueel actief weer gemaakt worden door suiker of moutextract toe te voegen aan de giststarter.
We kunnen ook een gist gebruiken uit flesjes van commerciële bieren. Hiervoor komen natuurlijk alleen bieren in aanmerking die een nagisting op fles hebben aangezien andere bieren geen actieve gist bevatten. Koop hiervoor enkele flesjes van het bewuste bier en giet de flesjes leeg(?????) totdat er ongeveer een centimeter of twee achterblijft. Dit zogenaamde depot kunnen we gebruiken om een giststarter te maken met de eigenschappen van die gist. Bedenk echter wel dat het opstarten van deze gisten iets langer duurt en dat de giststarter dus wat eerder gemaakt dient te worden. Ongeveer 3 tot 4 dagen voor het brouwen is meestal voldoende. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Westmalle Tripel of een Gulden Draak gebruiken. Experimenteer zelf met die bieren die je lekker vind of waarvan je weet dat de gist goede eigenschappen bevat. Je kunt altijd proberen het depot weer op te kweken tot een actieve gist.
Nog even over die nagisting op fles van commerciële bieren. Sommige brouwerijen gebruiken voor de nagisting op fles een andere gist als voor de hoofdgisting. Dit houdt dus in dat als je een depot van dit soort bieren opkweekt, je niet beschikt over de voor de hoofdgisting gebruikte gist. Dit hoeft echter geen probleem te zijn als de gist in het flesje maar over goede eigenschappen beschikt. Je kunt dit echter alleen proefondervindelijk vast stellen. Het is in ieder geval handig dit in het achterhoofd te houden als we een giststarter van commerciële bieren maken.
Experimenteer met gisten en noteer je bevindingen!!