facebook
^ Terug naar boven

  • 1 Bier brouwen
    Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog.
  • 2 Wilt U zelf bier gaan brouwen.
    Bij ons bent U daarvoor aan het goede adres. Bier brouwen is namelijk eenvoudiger dan U denkt.
  • 3 Bier proeven
    Bier proeven doen we in de breedste zin van het woord.
  • 4 Praten over het brouwen van bier.
    Tijdens de clubavonden die altijd de eerste woensdag van de maand plaats vinden kan elk probleem van het brouwen uitgebreid besproken worden.
  • 5 Kwaliteit.
    We kunnen met recht zeggen dat de kwaliteit van de bieren elke clubavond weer een revelatie is.

D.A.B. de Wortketel.

Bier brouwen en proeven.

  
  

Moutsoorten

Onderstaande lijst geeft een zeer uitgebreid (maar waarschijnlijk toch nog niet compleet) overzicht van de vele moutsoorten die er bestaan. De lijst is afkomstig van de firma Weyermann uit Bamberg, een zeer bekende mouterij in Duitsland, en is gepubliceerd in het clubblad van "De Roerstok" van november 2001. (met dank voor het gebruik hiervan) 

Het aardige van deze lijst is dat niet alleen verteld wordt welke soorten mout ze kunnen maken, maar ook nog waar die mout voor te gebruiken is. Veel van deze moutsoorten zijn gewoon verkrijgbaar bij de diverse winkels in brouwgrondstoffen. Om andere, minder gangbare moutsoorten te pakken te krijgen zal meer moeite gedaan moeten worden. Deze informatie lijkt ons beslist waardevol voor alle brouwers, amateur of niet. Geregistreerde merken staan vermeld met het ® symbool en zijn beschermd. 

 Brouwmout | Speciaalmout | Tarwemout | Caramout | Chocolademout | Rijstmout 

Brouwmout 

Soort EBC Te gebruiken voor Maximale storting Resultaat
Pilsmout
Pale mout
2,5 - 3,5
  • Pilsners, lagers
  • Ales
  • Als basisgrondstof
100 %
  • Zeer goede pilsners en ales
Viënna 5 - 8
  • Märzen
  • Meibock
  • Amber lager
  • Goudkleurige ale
100 %
  • Volle, goudkleurige, zachtsmakende bieren
Münich 12 - 15
20 - 25
  • Donker, amber bier
  • Bock
  • Schwarzbier
  • Brown, dark ale
  • Stout, porter
100 %
  • Versterkt body en aroma van donkere bieren

 

Speciaalmout 

 

Soort EBC Te gebruiken voor Maximale storting Resultaat
Melanoïde 60 - 80
  • Amber lager of ale
  • Scotch ale
  • Rode, donkere ale
  • Doppelbock
20 %
  • Verbeterde smaakstabiliteit, volheid en kleurstabiliteit
  • Verbeterde roodkleuring
Zuurmout 3 - 6
  • Pilsner
  • Light bier
  • Tarwebier
1 - 10 % Omlaag brengen van pH-waarde:
  • Verbeterde maischwerking
  • Intensievere vergisting
  • Lichtere pilskleur
  • Verbeterde smaakstabiliteit
  • Afgeronde smaak
Rookmout 4 - 8
  • Scotch ale
  • Rookbier
  • Rauchbier
100 %
  • Rooksmaak en geur, typisch voor dit type bieren

 

Tarwemout 

 

Soort EBC Te gebruiken voor Maximale storting Resultaat
Tarwemout licht 2 - 4
  • Tarwebier
  • Hefeweizen
  • Kölsch
  • Altbier
  • Light, alcoholarm
80 %
  • Typisch bovengistend aroma
  • Dunner, levendiger bier
  • Voor uitstekend tarwebier met bijbehorende aroma's
Tarwemout donker 15 - 20 50 %
Caramel tarwemout 100 - 140
  • Donkere ale
  • Hefeweizen
  • Dunkelweizen
  • Bovengistend bier
100 %
  • Verbeterde body
  • Typisch tarwemout aroma
  • Verbeterde kleur

 

Cara-mouten (ook caramelmouten genaamd) 

 

Soort EBC Te gebruiken voor Maximale storting Resultaat
Carapils ® (Carafoam ®) 3 - 5
  • Pilsner, lager
  • Light, alcohol-arm
  • Bockbier
3 - 5 %40 %
  • Verbeterde schuimvorming en schuimhoudbaarheid
  • Vollere body
Carahell ® 20 - 30
  • Hefeweizen
  • Pale ale
10 - 15 %
  • Steviger body
  • Verbeterd aroma
  • Verbeterde schuimvorming
  • Ronde smaak
  • Diepe, verzadigde kleur
  • Oktoberfest
  • Meibock
  • Light bier
  • Alcohol-arm, -vrij
30 %
Caramünich ® (soms ook crystalmout genoemd) 80 - 100110 - 130140 - 160
  • Oktoberfest
  • Bockbier
  • Donker, amber
  • Porter, stout
  • Red, brown ale
  • Barley wine
5 - 10 %
(donker)
1 - 5 %
(licht, pale)
  • Vollere body
  • Verhoogd moutaroma
  • Diepe, verzadigde kleur
  • Rode kleur
Cara-amber ® 60 - 80
  • Hefeweizen
  • Pale, golden ale
  • Bockbier
  • Dark, brown ale
  • Red, amber ale
10 - 15 %
  • Verhoogde smaakstabiliteit
  • Overall volheid
  • Verbeterde kleur
  • Volle rode kleur
  • Beter maischproces
Cara-aroma ® (deze mout lijkt op Special-B) 300 - 400
  • Amber ale
  • Donkere ale
  • Stout, porter
  • Bockbier
15 %
  • Vollere body
  • Verbeterd moutaroma
  • Diepe, verzadigde kleur
  • Rode kleur

 

Chocolademout 

 

Soort EBC Te gebruiken voor Maximale storting Resultaat
Carafa ® 800 - 900
1000 - 1200
1300 - 1500
  • Bockbier
  • Doppelbock
  • Schwarzbier
  • Altbier
  • Stout, porter
1 - 5 %
  • Dieper aroma en kleuring van donkere bieren
Carafa special ® (gemaakt van gepelde gerst) 800 - 900
1000 - 1100
1200 - 1300
  • Hoger effect in aroma, kleur en body met een mildere, zachtere smaak dan bij gebruik van de volledige korrel
Chocolade tarwe (geroosterd) 1000 - 1200
  • Altbier
  • Donker tarwe
  • Stout, porter
1 - 5 %
  • Intensiever aroma en verbeterde kleur bij donkere bieren
Chocolade rijstmout (geroosterd) 500 - 800
  • Bovengistend speciaal bier
1 - 5 %
  • Intensiever aroma en verbeterde kleur bij donkere bieren
Chocolade speltmout 450 - 700
  • Speciaalbier
  • Multigraanbier
  • Bakindustrie
1 - 5 %
  • Intensiever aroma en verbeterde kleur bij donkere bieren

 

Rijstmouten  (volgens info van Weyermann worden deze moutsoorten niet (meer) door hen geleverd.

 

Soort EBC Te gebruiken voor Maximale storting Resultaat
Rijstmout 6 - 10
  • Seizoensbier (lichte zomerbieren)
  • Rijst ale, lager
  • Rijstbier
50 %
  • Voor een typische rijstgeur bij bovengistende bieren
Caramel rijstmout 80 - 100
  • Rijst ale, lager
  • Donker rijstbier
  • Donker tarwebier
15 %
  • Mooie bruine kleur
  • Typische rijstgeur
Chocolade rijstmout (geroosterd) 500 - 800
  • Bovengistend speciaalbier
  • Donker rijstbier
  • Donker tarwebier
1 - 5 %
  • Verbeterd aroma en kleur bij donkere, bovengistende bieren

  

 

Welkom bij de wortketel

Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog. Het is wél een kunst die iedereen kan leren en waar iedereen van kan genieten. "D.A.B. De Wortketel" is het Drentse gilde van amateur bier-brouwers en bierproevers. Het doel van het gilde is om het zelf brouwen en proeven van bier als prettige hobby uit te dragen.

Lees meer...

Agenda

4 december 2024, 20:00
Wedstrijd klasse D
8 januari 2025, 20:00
Nieuwjaarsreceptie
5 februari 2025, 20:00
Jaarvergadering.
5 maart 2025, 20:00
Wedstrijd klasse C
2 april 2025, 20:00 00:00
Brouwfouten
7 mei 2025, 20:00
Wedstrijd klasse A
4 juni 2025, 20:00 00:00
Brouw automatisering en trappisten
2 juli 2025, 20:00
Vakantiebijeenkomst, vrije inloop
6 augustus 2025, 20:00
vakantiebijeenkomst, vrije inloop
3 september 2025, 20:00
Wedstrijd vrije klasse
Copyright © 2018. Drentse Amateur Bierbrouwers Vereniging  Alle rechten voorbehouden.