Onderstaande lijst geeft een zeer uitgebreid (maar waarschijnlijk toch nog niet compleet) overzicht van de vele moutsoorten die er bestaan. De lijst is afkomstig van de firma Weyermann uit Bamberg, een zeer bekende mouterij in Duitsland, en is gepubliceerd in het clubblad van "De Roerstok" van november 2001. (met dank voor het gebruik hiervan)
Het aardige van deze lijst is dat niet alleen verteld wordt welke soorten mout ze kunnen maken, maar ook nog waar die mout voor te gebruiken is. Veel van deze moutsoorten zijn gewoon verkrijgbaar bij de diverse winkels in brouwgrondstoffen. Om andere, minder gangbare moutsoorten te pakken te krijgen zal meer moeite gedaan moeten worden. Deze informatie lijkt ons beslist waardevol voor alle brouwers, amateur of niet. Geregistreerde merken staan vermeld met het ® symbool en zijn beschermd.
Brouwmout | Speciaalmout | Tarwemout | Caramout | Chocolademout | Rijstmout
Soort | EBC | Te gebruiken voor | Maximale storting | Resultaat |
Pilsmout Pale mout |
2,5 - 3,5 |
|
100 % |
|
Viënna | 5 - 8 |
|
100 % |
|
Münich | 12 - 15 20 - 25 |
|
100 % |
|
Soort | EBC | Te gebruiken voor | Maximale storting | Resultaat |
Melanoïde | 60 - 80 |
|
20 % |
|
Zuurmout | 3 - 6 |
|
1 - 10 % | Omlaag brengen van pH-waarde:
|
Rookmout | 4 - 8 |
|
100 % |
|
Soort | EBC | Te gebruiken voor | Maximale storting | Resultaat |
Tarwemout licht | 2 - 4 |
|
80 % |
|
Tarwemout donker | 15 - 20 | 50 % | ||
Caramel tarwemout | 100 - 140 |
|
100 % |
|
Cara-mouten (ook caramelmouten genaamd)
Soort | EBC | Te gebruiken voor | Maximale storting | Resultaat |
Carapils ® (Carafoam ®) | 3 - 5 |
|
3 - 5 %40 % |
|
Carahell ® | 20 - 30 |
|
10 - 15 % |
|
|
30 % | |||
Caramünich ® (soms ook crystalmout genoemd) | 80 - 100110 - 130140 - 160 |
|
5 - 10 % (donker)1 - 5 % (licht, pale) |
|
Cara-amber ® | 60 - 80 |
|
10 - 15 % |
|
Cara-aroma ® (deze mout lijkt op Special-B) | 300 - 400 |
|
15 % |
|
Soort | EBC | Te gebruiken voor | Maximale storting | Resultaat |
Carafa ® | 800 - 900 1000 - 1200 1300 - 1500 |
|
1 - 5 % |
|
Carafa special ® (gemaakt van gepelde gerst) | 800 - 900 1000 - 1100 1200 - 1300 |
|
||
Chocolade tarwe (geroosterd) | 1000 - 1200 |
|
1 - 5 % |
|
Chocolade rijstmout (geroosterd) | 500 - 800 |
|
1 - 5 % |
|
Chocolade speltmout | 450 - 700 |
|
1 - 5 % |
|
Rijstmouten (volgens info van Weyermann worden deze moutsoorten niet (meer) door hen geleverd.
Soort | EBC | Te gebruiken voor | Maximale storting | Resultaat |
Rijstmout | 6 - 10 |
|
50 % |
|
Caramel rijstmout | 80 - 100 |
|
15 % |
|
Chocolade rijstmout (geroosterd) | 500 - 800 |
|
1 - 5 % |
|