facebook
^ Terug naar boven

 • 1 Bier brouwen
  Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog.
 • 2 Wilt U zelf bier gaan brouwen.
  Bij ons bent U daarvoor aan het goede adres. Bier brouwen is namelijk eenvoudiger dan U denkt.
 • 3 Bier proeven
  Bier proeven doen we in de breedste zin van het woord.
 • 4 Praten over het brouwen van bier.
  Tijdens de clubavonden die altijd de eerste woensdag van de maand plaats vinden kan elk probleem van het brouwen uitgebreid besproken worden.
 • 5 Kwaliteit.
  We kunnen met recht zeggen dat de kwaliteit van de bieren elke clubavond weer een revelatie is.

D.A.B. de Wortketel.

Bier brouwen en proeven.

  
  

Mede

Merckwaerdighe Bierologie 

Mede 1 (oudste recept)

Nadat de honing uit de raat is gelopen en in potten is weggezet, legt men de raat in een tamelijk grote pan, giet er koud water op, en bewerk dan de raat zodanig met de handen, dat de laatste resten honing eruit komen in het water. Zeef dit door een doek en neem de eiproef: drijft het ei, dan is de mede sterk genoeg, zinkt het naar de bodem, dan moet er zoveel honing bij tot het ei gaat drijven. Breng de vloeistof aan de kook, laat heel zachtjes doorkoken met een dozijn kruidnagelen en 25 gr gehakte gember. Schuim van tijd tot rijd af en laat de vloeistof inkoken tot ongeveer 9 liter. Giet de afgekoelde vloeistof in een grote mandfles. Waarschijnlijk zal de mede een dag of twee, drie, zacht gisten. Na drie maanden of meer is de mede gereed om gedronken te worden. De honingraat kan nog worden gebruikt: leg de raat in een pan, laat hem in kokend water smelten en dan afkoelen. De zuivere bijenwas zal dan bovendrijven.

Mede II (modern recept)

Los een kilogram honing op in 4 liter water en breng dit zachtjes aan de kook. Laat de vloeistof inkoken tot 3 liter, schuim af. Giet de vloeistof in een houten kuipje, en voeg er - als ze bijna koud is - 1/8 L brouwersgist bij, en roer goed. Laat dit drie dagen staan. Giet de vloeistof door een zeef in flessen en zet daar losjes een kurk op, tot de gisting geheel is uitgewerkt. Zet de kurk er dan stevig op, en laat de mede een jaar rijpen alvorens ze te drinken.

 

 

grolsch-logo

 

Welkom bij de wortketel

Het brouwen van bier is al eeuwenlang een kunst, ook al beseft lang niet iedereen dat tegenwoordig nog. Het is wél een kunst die iedereen kan leren en waar iedereen van kan genieten. "D.A.B. De Wortketel" is het Drentse gilde van amateur bier-brouwers en bierproevers. Het doel van het gilde is om het zelf brouwen en proeven van bier als prettige hobby uit te dragen.

Lees meer...

Agenda

3 juli 2024, 20:00
Vakantiebijeenkomst, vrije inloop
7 augustus 2024, 20:00
vakantiebijeenkomst, vrije inloop
4 september 2024, 20:00
Wedstrijd vrije klasse
2 oktober 2024, 20:00
Wedstrijd klasse B
4 december 2024, 20:00
Wedstrijd klasse D
8 januari 2025, 20:00
Nieuwjaarsreceptie
5 februari 2025, 20:00
Jaarvergadering.
Copyright © 2018. Drentse Amateur Bierbrouwers Vereniging  Alle rechten voorbehouden.