Na inloggen: meer over Proeven van bier (6-3-2013)
De IPA die ik gebrouwen heb en afgelopen woensdag (6 Feb 2013) mee had genomen naar de club viel blijkbaar zo goed in de smaak dat mij gevraagd is het recept op de site te zetten.
Natuurlijk deed het mij veel plezier om te horen dat het zo goed beviel dus bij deze dan het recept.
De grap van dit recept is eigenlijk de eenvoud er van.
Ik heb gebruikt:
Drie Kilo Muntons DME - Light 5 EBC
500 Gram Muntons DME - Dark 30 EBC
100 Gram Cascade Pellet 5.39 % 15 Minuten meekoken
44 Gram Cascade Pellet 5.39 % 10 Minuten meekoken
22 Gram Cascade Pellet 5.39 % 5 Minuten meekoken
20 Gram Cascade Pellet 5.39 % 0 Minuten meekoken
1056 American Ale van WYeast
20 Liter water
In eerste instantie 15 liter water toegevoegd aan de moutextract omdat anders mijn pan domweg te vol is.
Tijdens het opwarmen naar het kookpunt moet je goed blijven roeren zodat het moutextract goed oplost.
Dit oplossen wil bij moutextract poeder nog wel eens een probleem zijn.
Als alles goed is opgelost en het wort is aan de kook voegen we de eerste hopgift toe.
Na 5 minuten voegen we de tweede hopgift toe en na nogmaals 5 minuten de derde hopgift.
5 Minuten later zetten we de brander uit en voegen we de laatste hopgift toe.
In totaal koken we dus maar 15 minuten.
Naderhand nog 5 liter water gekookt en dit na afkoeling in het gistvat gedaan vlak voordat het wort eveneens naar het gistvat is gegaan.
Het recept heet dus Cascade 15 min IPA maar van origine heet het Amarillo 15 min IPA.
Helaas kon ik niet aan de juiste hoeveelheid Amarillo pellets komen dus heb ik daar Cascade voor gebruikt.
De volgende keer wil ik toch weer Amarillo proberen omdat deze een ietwat uitgesprokener citrus karakter heeft.
Wellicht kan ik hier zelfs Citra hop voor gebruiken.
Dit laatste is natuurlijk een keus van de brouwer.
Henk Kuik
Jan Spoelstra gaf het voorzetje. Onder de link bierproeven een theoretisch vervolg. Nu de praktijk nog.
Hans (http://home.online.nl/jnaikema/ik.html#Hans)
Bambergreis van 18 t/m 21 oktober 2012
Enige tijd geleden had Henk Stoel het plan opgevat om weer een reis naar Bamberg te maken, het biermekka van Duitsland. In 2005 zijn we met een negental mensen hier geweest en de vraag kwam enige maanden geleden bij enkele gildeleden op om dit weer te doen. Dus Henk is aan de slag gegaan en donderdag 18 oktober jl. ging een gezelschap van 8 mensen in een busje op weg naar Bamberg. Het gezelschap bestond uit organisator Henk Stoel, Jan Kamps, Geert de Weert, Roelof Bork, Jan Beekelaar, Bert Oosterhuis, Anne Veendijk en Jan Spoelstra.
Dag 1
Nadat we het busje opgehaald hadden en nog enkele mensen in Hoogeveen opgestapt waren ging de reis naar Erica waar Anne Veendijk al met smart stond te wachten. Via de Duitse autobanen, met Henk als chauffeur, gingen we op weg om een afstand van 600 km af te leggen. Er heerste een gezellige sfeer in de bus en halverwege werd gestopt bij afslag Diemelstadt/Rhoden an de A44 voor een koffiepauze en om iets te eten. De halte was een chauffeurscafé waar Jan Kamps regelmatig kwam want hij is vrachtwagenchauffeur geweest. Na deze welkome onderbreking werd de reis voortgezet met Jan als chauffeur. De reis verliep voorspoedig en om 16.00 uur waren we op de plaats van bestemming. De Tom Tom loodste ons regelrecht naar ons onderkomen bij de familie Neumann aan de Luitpoldstrasse vlakbij het centrum. Het was prachtig weer en nadat we ons geïnstalleerd hadden gingen we op weg naar ons eerste treffen.
We gaan op weg naar Brauerei Fässla die al 360 jaar bestaat. In een gezellig proeflokaal beginnen we met een Lagerbier. Ondergistend en met 5,5 vol % alcohol. Een moutig bier met een aangename prikkeling. Weinig koolzuur en een aangename, iets zoetige smaak. De nasmaak blijft hangen. Daarna een Pilsener. Ook met 5,5 vol% alcohol. Een heerlijk fris bier met een zachte smaak. Na deze bieren bestellen we een hapje eten wat er heerlijk in gaat onder het genot van een Zwergla, ondergistend bier van 6%. Een mooie mahoniehouten kleur, zacht in de afdronk en een fijne hopbalans. Te vermelden valt nog dat de bieren traditioneel in 0,5 l getapt worden. Na deze eerste kennismaking is het tijd om ergens anders heen te gaan. In de mooie binnenstad laten we ons oog vallen op Klosterbrau. Het is binnen vol dus zoeken we een plaatsje buiten. Hier drinken we een Dunkles Kellerbier van 5,7%. Hoppig met een mooie koolzuurprikkeling. De nasmaak blijft hangen. Een heerlijk bier!
Hierna gaan we naar Ambräusianum. Hier valt direct de brouwinstallatie op middenin het lokaal. Erg mooi. We besluiten om een Bierprobe te nemen. We krijgen drie bieren in kleinere glazen te proefen, een Helles, een Weizen en een Dunkles. De Helles is vlak en met weinig smaak. De Weizen is erg smaakvol en de Dunkles valt iedereen tegen.
De smaakpapillen zijn geprikkeld en we gaan naar Brauerei Spezial, tegenover Fässla. Hier gaan we voor de eerste keer vandaag het rookbier drinken. Het wordt een leicht Rauchbier waarvan de rooklucht direct merkbaar is. Ook de rooksmaak is duidelijk te herkennen. De mout wordt over beukenhout gedroogd. Enkelen van ons nemen hierna toch maar een Helles.
Hierna is het tijd om ons te ruste te begeven na deze drukke dag. In de gezamenlijke ruimte wordt nog een afzakker gedronken.
Dag 2
We ontbijten om 08.30 uur en iedereen kijkt ‘fris’ tegen de nieuwe dag aan. Voor een enkeling was het ’s nachts moeilijk om na toiletbezoek zijn kamer terug te vinden, maar gelukkig was de kamergenoot alert genoeg om even een seintje te geven. De dagindeling wordt enigszins gewijzigd omdat we al om 10.30 bij Brauerei St. Georgen in Buttenheim moeten zijn. Wederom loodst de Tom Tom ons er probleemloos heen. We waren nog wat aan de vroege kant maar het mooie weer liet toe dat we buiten konden wachten. Jan K. liep op een holletje naar het toilet en er werd hem toegevoegd dat een goede boer zijn mest mee naar huis nam. Hilariteit alom dus.
Brouwmeester Kurt nam ons mee voor de rondleiding. In duidelijke bewoordingen gaf hij het hele brouwproces weer en liet ons alles van de brouwerij zien. Indrukwekkend. Na afloop buiten met z’n allen aan een tafel en daar lieten we ons het Kellerbier goed smaken. Dit bier wordt naar vele landen geëxporteerd. Daarna de Fränkische Bratwurst met Brot und Sauerkraut genuttigd en konden we er weer goed tegen. Jan S. kwam er nu (13.00 uur!) achter dat hij jarig was. Hij werd toegezongen en gefeliciteerd door de hele groep. Hij beloofde die dag te trakteren. Terug in Bamberg zijn we bij Gummi Leicht (een zaak in industriële bierbenodigdheden en andere dingen) langs gegaan en konden degenen die nog iets nodig hadden hier hun spullen kopen.
Bamberg is een mooie stad met een Dom en vele culturele oude gebouwen. Daarom hebben we ’s middags een informatietour gemaakt en de bezienswaardigheden bekeken onderbroken door een bezoek aan Schenkerla. Enkelen namen de Rauchweizen, een ongefilterd bier. Heerlijk. Anderen namen het echte Rauchbier. Roelof Bork doet aan geochasing en hebben we diverse dingen opgezocht middels zijn gps. Leuk om te doen. Dit alles bracht ons naar de obere Stephansberg en wel naar de Spezial Keller. Van hier een mooi uitzicht over de stad. Hier hebben we het U-bier gedronken. Een ungespundetes naturtrüb bier. Heerlijk hoppig. Uiteraard hebben we de inwendige mens hier weer versterkt en onderweg naar ons onderkomen zijn we nog even in de Stöhrenkeller geweest waar we ter gelegenheid van de verjaardag van Jan S. een bockbier van het vat genuttigd hebben. Een heerlijk doordrinkbaar bier (6,5%) met een volle body en een fijne nasmaak. Naderhand zijn we nog even een ‘gewoon’ café binnen gegaan waar we ter afsluiting een Bolero (een Veldensteiner pilsener) gedronken hebben. Na deze toch wel drukke dag legden we ons te ruste in afwachting wat de volgende dag zou brengen.
Dag 3
Na een stevig ontbijt en een wandeling door de stad gingen we op weg naar Brauerei Keesmann, een half uur tot drie kwartier gaans. De brouwerij zelf was dicht maar het mooie proeflokaal maakte veel goed. Een paar begonnen aan een bockbier terwijl de meesten toch nog eerst een kopje koffie (of een enkeling water) namen. Na de Leberkäse toch iedereen maar aan de Bock. Een heerlijk, helder, krachtige bock. Ook het Lagerbier was erg lekker.
Tegenover Keesmann lag Mahrs Brauerei. Hier zouden we een rondleiding krijgen, maar de man was plotseling in het ziekenhuis opgenomen zodat dit geannuleerd werd. Het proeflokaal in oud bruin café stijl zag er mooi uit en het U-bier smaakte heerlijk! Na enige tijd werden we de eigenaar en brouwmeester Stephan Michel gewaar. Hij vond het bijzonder om een groep Nederlandse amateurbrouwers te ontmoeten. We hebben een hele tijd met deze bijzonder sympathieke man gepraat over maischschema’s, mout etc. Visitekaartjes werden uitgewisseld en we kregen nog een adres van een mouterij en een bevriende brouwerij. In deze laatste konden we niet meer terecht, jammer. Na afloop kreeg iedereen een bierpul van Mahrs Bräu en een pet mee. Het was erg gezellig in het proeflokaal en de tijd ontbrak ons om nog naar brauerei Kundmueller in Weiher te gaan. Misschien een volgende keer.
Het werd tijd om naar het hotel te gaan en zo kwam deze geslaagde dag ten einde.
Dag 4
Na het ontbijt en de spullen pakken begonnen we rustig aan de terugreis die voorspoedig verliep. In het centrum van Keulen, onder de Dom, zijn we nog bij brouwerij de alte
Malzmühle geweest. Hier hebben we nog iets gegeten en uiteraard het Kölschbier geproefd. Heerlijk fris.
De reis werd voortgezet en in Erica werd de eerste passagier thuis afgezet. Op naar Hoogeveen, de laatste halte. Henk Stoel werd bedankt voor zijn rol als organisator en ook Jan Kamps als voortreffelijk chauffeur. Iedereen was het erover eens dat dit een ‘studiereis’ was om op terug te zien. De mensen die foto’s genomen hebben nemen deze de volgende gildeavond mee op een usb stick, dan maakt Bert Oosterhuis er een mooie compilatie van.
Iedereen werd bedankt voor zijn gezelligheid en inbreng.
Jan Spoelstra
Voor de leden van De Wortketel is mijn verslag (en vragenlijst) te lezen op de ledenpagina.
Hans http://home.online.nl/jnaikema/ik.html#Hans
Zojuist zag ik op het Hobbybrouwen-forum dat er een "surrogaat" biertypengids online is gezet (door J. Bertens).
Te vinden op http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=biertypen:biertypen_omschrijvingen met 64 bieren in de klassen A, B, C en D.
Hans http://home.online.nl/jnaikema/ik.html#Hans
Vanaf 22 maart om 21.00 uur is via discovery een nieuw programma te volgen. Het programma heet BrewMaster en we gaan dan meekijken met Sam Calagione in de "keuken" van Dogfish Head brouwerij. Sam is brouwmeester in deze brouwerij. De brouwerij staat bekend om zijn off-centered bieren. Bieren die dus normaal gesproken buiten de marges van de ons bekende biertypes vallen. Van deze bieren worden over het algemeen dan ook kleine hoeveelheden gebrouwen. Dogfish Head brouwt slechts 75.000 liter per dag namelijk.
Volgens mij moet je toch echt amerikaan zijn om dit klein te durven noemen.
Over dit nieuwe programma is meer te lezen via onderstaande link.
Link naar het artikel.
Henk Kuik
Omdat succes naar meer smaakt en Drenthe ook tot het "werkgebied" van PINT -regio Noord behoort is besloten om ook in die provincie activiteiten te gaan ontwikkelen. De eerste activiteit is het organiseren van het "Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival" op 19 december 2010.
Gekozen is voor Hoogeveen, omdat op die dag het centrum van Hoogeveen bol staat van aktiviteiten zoals de Koopzondag en de Kerstmarkt in de Tamboerpassage. Een Kerst- en Winterbierenfestival zou daar prima bij passen. Een ideale plek voor een dergelijk festival is het plein Tamboerplein Hoofdstraat-Noord. Er is door PINT -regio Noord contact gezocht met de stichting Centrummanagement Hoogeveen of dit inpasbaar zou zijn in het totale programma en toen dat mogelijk bleek is contact gezocht met de aan het plein gevestigde cafébedrijven of ook zij aan zo'n festival wilden meewerken. Het resultaat is dat met medewerking van stichting Centrummanagement en de café's "Dégust", "de Lijst", "de Nachtwacht", "de Pastoor" en "de Schout" het mogelijk bleek het "1e Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival" te kunnen organiseren.
Imperial Pilsener
Tijdens de laatste keuring (6-10-2010) van bieren in de klasse C (lichte kleur en begin SG 1,060 en hoger) werd een "Imperial Pilsener" gepresenteerd.
De veel gebruikte Bier Typen Gids vermeldt dit type niet. En ikzelf had er ook nog niet eerder van gehoord.
Op de Amerikaanse site van bierkeurmeesters http://www.bjcp.org/docs/2008_Guidelines.doc staan veel biertypen, maar de Imperial Pilsener wordt niet genoemd.
Tot mijn verbazing kwam ik op http://www.beerpal.com/brain/styles.htm het type wel tegen. Deze organisatie ken ik niet, maar hieronder staat een uittreksel van hun uitgebreide biertypenlijst
.
Lagers / Pilseners / Lagers Pilseners / Bohemian / Czech Pilsener
The Bohemian Pilsener is a golden, pale colored lager originating in 1842 in the Czech Republic and which was later adopted by German brewers who created ther own German Pilsener style. (Ultimately, a good majority of the world's pale lagers distantly resemble a pilsener in their base style.) The poured pilsener can be a beautiful site as they are often brilliantly clear, display significant carbonation in the glass, and crowned with fluffy white pillowy heads. They are brewed mostly with pils malts and European / German noble hop varieties, Saaz being a key component of the original Bohemian versions. The aromas and flavors display grainy and sometimes biscuit-like malts (honey and sulfur-like accents are not abnormal), yet normally feature most prominently a firm hop presence which can yield a strong bitterness and floral, spicey, or grassy qualities. The mouthfeels are typically medium to medium-high in carbonation with a crisp and even dry finish.
*De Boheemse stijl Pilsener is een gouden, licht gekleurde ondergister uit ca. 1842 uit de Tsjechische Republiek en die later werd overgenomen door de Duitse brouwers die er hun eigen Duitse pilsener van maakten (uiteindelijk lijken de meeste lichtgekleurde ondergisters wereldwijd op het basis type). De uitgeschonken pilsener ziet er mooi uit door briljante helderheid, flink koolzuurgehalte en stevig wit schuim. Ze zijn meestal gebrouwen met pilsmouten en met Europese / Duitse aromahopsoorten, waarbij vooral Saaz in de oorspronkelijke Boheemse versies zit. De aroma's en smaken zijn graanachtig en soms licht geroosterd (honing en zwavel-achtige accenten zijn niet abnormaal), maar normaal gesproken is het meest opvallend een stevige hopsmaak die een sterke bitterheid en bloemigheid, kruidige, of grasachtige kwaliteiten geeft. Het mondgevoel is meestal matig tot hoog koolzuurgehalte met een frisse en zelfs droge nasmaak.
Lagers Pilseners / Imperial Pilsener
The imperial pilsener is a stronger version of a Pilsener, having a higher hop content (and therefore usually more bitter) and greater malt and alcohol levels, raising the complexity and depth typical of the base style. The flavors and aromas are therefore comparable to a pilsener, much like in the ale world an IPA or dIPA might compare to a Pale Ale. This Imperial Pilsener style has risen in popularity among innovative US craft brewers during the last five years and is used on beerpal to distinguish a specifc class of beers from standard pilseners or basic strong lagers.
De Imperial Pilsener is een sterkere versie van een Pilsener, waarin meer hop (en dus meestal meer bitter) en een grotere hoeveelheid mout gebruikt is en met hoger alcoholgehalte, waardoor de complexiteit en de diepgang, kenmerkend voor de basisstijl, vergroot is. De smaken en aroma's zijn daarom vergelijkbaar met een pilsener, net als in de wereld van ale IPA of dIpa (dubbele IPA) vergeleken kan worden met een Pale Ale. Dit Imperial Pilsner type is in populariteit gestegen onder vernieuwende ambachtelijke brouwers in de VS gedurende de afgelopen vijf jaar en wordt door Beerpal gebruikt om onderscheid te maken tussen een standaard pilsener en gewone sterke ondergisters.
Omschrijving Pilsener en Urtyp Pilsener bij het BKG:
Pilsener |
Pilsener Urtyp |
|
kleur (EBC) |
lichtblond tot blond (6-10) |
blond tot licht amber ( 6-14) |
helderheid | helder tot briljant | helder tot briljant |
schuim | mousse tot romig, glasplakkend | mousse tot romig |
alc. vol.% | 4,4-5 | 4,4-5.5 |
geur | neutraal tot iets moutig, hoppig, soms boterig, soms zwavelig | hoppig, kruidig door hop, soms boterig, soms zwavelig |
smaak | bitter, iets moutig, droog | bitter tot zeer bitter, moutig |
bitterheid (EBU) | 20-28 | 28-45 |
hoofdsmaak | bitter, zoetig | bitter tot zeer bitter, zoetig |
body | dun tot medium | medium |
mondgevoel | iets samentrekkend | plakkerig, iets samentrekkend door hop |
nasmaak | bitter, hoppig, droog, blijft lang hangen | zeer bitter, moutig, droog, blijft lang hangen |
voorbeeld | Heineken, Grolsch, Brand, Budvar | Brand Urtyp, Amstel 1870, Jever, Pilsner Urquell |
opmerking | hogere bitterheid dan pils; voller door hoger restsuiker gehalte |
*Sorry als de vertaling niet altijd exact is.
Hans Aikema