Op de gilde avond van juli had ik een klein flesje sake meegenomen om deze te laten proeven. Uit de reacties van de verschillende gildebroeders kon ik gelukkig opmaken dat het in de smaak viel. Men wou echter wel weten hoe je dit nu maakt. Bij deze een, zeker niet volledig verslag van het maken van sake.
Sake wordt in de volksmond rijstwijn genoemd en daaruit zou je kunnen opmaken dat het wijn is. Sake is echter geen wijn aangezien we geen gebruik maken van vruchten en al helemaal niet van kant en klare suikers. Het proces lijkt veel meer op bier brouwen omdat we het zetmeel in de rijst korrel moeten omzetten in vergistbare suiker. Het is echter ook geen bier brouwen omdat we geen hop gebruiken en omdat de omzetting van zetmeel naar suiker gelijk loopt met de omzetting van suiker in alcohol en koolzuurgas. Sake is dus echt een product wat qua bereiding op zich zelf staat.
Als gezamenlijk brouwproject voor 2010 is besloten een Indian Pale Ale te brouwen. De keuring heeft plaats gevonden op de Gilde avond van 7 juli. Omdat het erg mooi weer was hebben we de Gilde avond buiten kunnen houden.
Volgens het recept zou het bier moeten/kunnen hebben:
38 IBU (Garetz) of 54 IBU (Tinseth); 6,6 vol.% alc.; s.g. 1063-1013.
Er zijn 6 bieren ingeleverd. We hebben besloten de bieren in de groep te bespreken en een gezamenlijk cijfer te geven.Tijdens de keuring was bij de proevers niet bekend wie het bier gebrouwen had.
Hieronder volgt de uitslag:
Bier 1 van Jan Spoelstra:
Het bier is mooi in balans, maar had wel wat hoppiger gekund. Is er wel dryhopping toegepast?
De beoordeling: 7
Bier 2 van Eduard:
Waarschijnlijk wel dryhopping toegepast. De body is matig. Het bier heeft een matige nasmaak en het alcoholgehalte is volgens de meesten wat aan de lage kant.
De beoordeling: 6
Bier 3 van Bert en Bennie:
Bert geeft aan niet het algemene recept te hebben gebruikt. Het bier is erg krachtig van smaak. Mooi in balans. Erg bitter en ook behoorlijk zoet. Het bier wordt goed beoordeeld maar wel met kanttekening dat het niet erg doordrinkbaar is.
De beoordeling: 8
Bier 4 van Henk Stoel en Herman Jansen:
Het bier is niet bitter genoeg/ had wel bitterder gemogen. Wel mooi bitter in de nasmaak. De body is OK en het is lekker doordrinkbaar.
De beoordeling: 7,5
Bier 5 van Bill en Roelof:
De geur is niet geweldig. Het bier is wat dun. Is er wel dryhopping toegepast?
De beoordeling: 6,5
Bier 6 van Hans Aikema:
Hele mooie geur. Echte dryhopping. De body is wat laag. S.g. 1070-1018. 53 EBU (Tinseth). Gist: Wyeast 1028 (London Ale).
De beoordeling: 6,5
Na de beoordeling kon de brouwer commentaar geven en zo ontstond er een zeer interessante discussie waar zowel brouwer als proever veel informatie uit kon halen. In het algemeen kan gezegd worden dat de bieren allemaal van goede kwaliteit waren en dat ze ook zeker allemaal in de IPA stijl vielen. Deze voor ons nieuwe manier van beoordelen is door iedereen als zeer positief ervaren.
Afgelopen zaterdag 19 juni 2010 zijn we van de Wortketel bij brouwerij De Mommeriete en brouwerij De Gulzige gans geweest.
We waren daar voor een korte rondleiding en voor het proeven van een paar mooie bieren natuurlijk. Om tien uur in de ochtend kwamen de leden van de Wortketel van meerdere kanten bij brouwerij de Mommeriete aan en werden we rondgeleid door de brouwerij. Brouwerij de mommeriete is nog steeds aan het uitbreiden en bijbouwen maar alles ziet er ondanks de bouwwerkzaamheden bijzonder goed uit. Rond twaalf uur ging men richting Coevorden om bij Sanne-Paul Benting de lunch te gaan gebruiken.
Een lekkere Goulash soep met brood stond op ons te wachten en werd door de leden smakelijk naar binnen gewerkt. Na de lunch trok de stoet richting brouwerij De Gulzige Gans waar we zittend op het terras op de hoogte werden gebracht van de huidige stand van zaken betreffende de brouwerij en de bieren door Bert die dit natuurlijk weer met een enorm enthousiasme deed. Onderwijl werden er een paar bieren geproefd en deze zijn met hetzelfde enthousiasme ontvangen. En terwijl het Nederlandse elftal op het WK Japan met een kleine overwinning versloeg (slechts 1-0 maar wel gewonnen) zaten wij van de Wortketel nog lekker na te praten en van de middag te genieten. In het fotoalbum staan nog een klein aantal foto's van deze dag mooie dag.
Op deze site maken we gebruik van joomla CMS voor het beheer van de site. Tot op heden was dat versie 1.1. Dit werkte goed maar was qua beveiliging niet optimaal. Recentelijk is joomla versie 1.5 verschenen en deze versie is veel beter te beveiligen. De opbouw van een dergelijke 1.5 versie is echter compleet anders waardoor we niet zo eenvoudig over konden. Inmiddels zijn we over maar de site ziet er wel totaal anders uit. Tot op heden heb ik nog geen goede template kunnen vinden namelijk. Ook enkele extensions welke voor versie 1.1 wel beschikbaar waren zijn voor versie 1.5 nog niet beschikbaar of voldoen niet meer.
De site ziet er dus niet alleen maar anders uit maar werkt hier en daar ook iets anders. Ik hoop dat het geheel gaat bevallen en dat ik op redelijk korte termijn een template kan vinden, en aanpassen, zodat ook het uiterlijk weer aan de eis kan voldoen.
Henk Kuik